Să aruncăm o privire în… Purgatoriul nebunilor

Mă uitam prin arhivă și am descoperit că s-a împlinit un an de când am reușit să organizez, la Roman, lansarea cărții Purgatoriul nebunilor, scrisă de Carmen Dumitrescu. 

M-am gândit din nou la această carte pentru că am văzut, de curând, într-o vitrină, o pereche de pantofi albaștri ca cei din carte. Acei pantofi scumpi și frumoși pe care Licuța, femeia de serviciu de la primărie și i-a dorit atât de mult… Și pe care i-a avut la un moment dat, dar care… Mai bine mă opresc aici, căci știu că am stârnit curiozitatea. 

Însă nu aș vrea să vă las cu o impresie greșită. Fiindcă Purgatoriul nebunilor nu este o carte despre ce-și doresc femeile și despre modă. Este un roman care ne duce într-o călătorie prin labirintul sentimentelor umane, care ne arată cât de mult suntem (sau nu) dispuși că compromitem pentru a ne atinge scopul, care dorește să ne trezească, vorbindu-ne despre adormirea conștiinței. 

Romanul este o satiră politică cu iz dâmbovițean teleormănean și ne oferă o altă perspectivă de a privi lucrurile. În lumea din Purgatoriul nebunilor nu este nimic măreț, totul se desfășoară din motive mici, meschine, din combinații despre care nu am vrea să mai auzim, din dorința unora de a se arăta puternici, fie și doar pentru câteva minute, pe canapeaua din birou, stând deasupra secretarei. 

Cartea se citește ușor, pare anume scrisă pentru momentele în care avem nevoie doar de un moment în care să zâmbim, fie și amar, și pentru o generație care nu mai este programată să pătrundă în profunzimea unor scrieri precum cele ale lui Balzac. Ritmul citirii este alert, precum al vieții noastre cotidiene. 

Îndemnul meu este să nu treceți pe lângă acest volum dacă vă ajunge în mână. Carmen este jurnalist de mulți ani și veți putea găsi în paginile cărții influența omului a cărui meserie este să caute adevărul. Iar adevărul este, până la urmă, o valoare pe care o căutăm toată viața noastră. 

* Purgatoriul nebunilor are 143 de pagini și a văzut lumina tiparului în anul 2018, la editura NEVERLAND, București.


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.