Politicienii iar pun căruța înaintea boilor

Politicienii par să respire un alt aer decât noi, cei de rând. Proiectul de lege al PNL, cu privire la obligarea unui pacient să participe la costurile pentru tratamentul aferent unei boli grave, dacă nu a avut grijă și nu și-a făcut controalele preventive, este un asemenea exemplu. Și vine la scurtă distanță de la actul normativ al PSD, care îi obliga pe românii fără venituri să plătească sute de lei la bugetul de sănătate.

Cam așa se vede România, din viziunea PSD și a PNL: românii sunt cetățeni cărora li se oferă totul în materie de sănătate, cele mai bune servicii și cea mai atentă îngrijire, cu aparatură de ultimă de generație, cu personal arhisuficient, dar ei sunt niște nerecunoscători care nu vor să meargă la medic – adevărul că există atât de multe programe naționale de prevenție… – și să aibă grijă de ei. Prin urmare, trebuie pedepsiți să plătească medicamentele.

Ori: sunt cetățeni care au locuri de muncă, mai ales cei trecuți de prima tinerețe sunt așteptați cu brațele deschise de angajatori, dar toți angajații și patronii sunt într-o complicitate păguboasă și preferă munca la negru, astfel că trebuie obligați să plătească CASS. Inclusiv cei plecați în străinătate (să învețe să nu mai plece!), inclusiv mame și bunici care au fost casnice toată viața lor (să plece la muncă, ce dacă au trecut de 60 de ani?).

În loc să se preocupe de a ține medicii în țară, de a dota spitalele, de a crea programe naționale de prevenție a bolilor ce fură dintre noi, zilnic, zeci de prieteni/părinți/frați, de a crea un cadru fiscal predictibil și care să încurajeze micii întreprinzători, politicienii, indiferent de partid, pun căruța înaintea boilor și vor să ne sancționeze pentru ceva ce nu ne oferă.

 

 

1 Comentariu
  1. Bogdan Sava spune

    Nu cunosc precis rationamentele policienilor.
    Totusi, ca unul interesat de politicile publice as da intaietate ipotezei ca remedierea deficientelor subsistemul (de sanatate) este mai facila pentru politicieni daca se lucreaza acolo unde masa amorfa a populatiei, neorganizata, poate fi constransa. Ar fi o inlaturare a ratiunii de a fi a politicii daca initiativele politice pentru subsistem ar priva clientela politica de puterea de alocare cvasidiscretionara a resurselor (admini de spitale, minister, agentii, agenti de lobby privat-public in sanatate). Corb la corb nu scoate ochii, ci la porumbei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.