N-au înțeles nimic din vocea Străzii

Ne amintim cu toții de zecile de mii de români care au ieșit în stradă după #Colectiv. Și despre schimbarea pe care au cerut-o. Și despre ce a urmat după. Cât credeți că a ținut chestia cu tehnocrația la reprezentanții noștri? Cam cât memoria de veveriță.

Cel puțin în Neamț așa stau lucrurile. Dorind să transmită clar și răspicat că nu mai pot de grija alegătorilor – ei nu spun alegători, dar la acest termen se gândesc, cu siguranță -, oamenii puși politic pe anumite funcții ne dau asigurări că totul s-a schimbat și că acum, mai mult ca oricând, contează vocea Străzii, a comunității. Cu un mic amendament: înțelegerea politică. Adică exact acel tip de înțelegere pe sub masă de care ne-am săturat cu toții. Vrem ca lucrurile să fie făcute, în administrație, după reguli clare, transparente și echitabile. Nu mai vrem să dicteze culoarea politică, așa cum s-a întâmplat până acum. Dar ce ne zic nouă oamenii politici? Că ”vrutul e gratis”, vorba unui clasic în viață.

Ca să fiu mai explicită, la începutul acestui an s-a aprobat, la Consiliul Județean, distribuirea a 18 milioane de lei din cote defalcate. Fiecare primărie a primit o sumă, proiectul s-a votat fără obiecții, toată lumea a fost fericită și a plecat acasă. La scurt timp, iese PNL Neamț cu un comunicat în care spune:

Edilul din Roman, care este și liderul aleșilor locali nemțeni, a adăugat că vocea PNL Neamț a început să conteze în Consiliul Județean Neamț atunci când vine vorba despre distribuirea resurselor financiare ale județului. „Vineri s-au repartizat pe localități cotele financiare de la Consiliul Județean. Consilierii județeni liberali și aleșii noștri locali au făcut corp comun, reușind astfel să determinăm împreună o distribuire echilibrată a acestor cote, fără favoritisme politice. Comunitățile locale trebuie tratate pe criterii obiective”, a spus primarul Laurențiu Leoreanu.

Pe bune?! Adică, în câteva rânduri îmi spui ce tare ești tu, partid politic, și cum contează vocea ta, ca apoi să-mi zici că nu are relevanță culoarea politică?!

Un alt exemplu vine din cealaltă tabără, de la PSD:

“La începutul fiecărui an, primăriile din judeţ trimit solicitări la CJ pentru alocare de sume în ceea ce înseamnă funcţionarea fiecărei primării. Am luat de bază acele sume pe care le-a trimis fiecare primar din judeţ, drept pentru care am aplicat cei 0,25% la numărul de populaţie şi sumele au fost repartizate în aşa fel încât au fost consultaţi toţi liderii de partid, toţi reprezentanţii grupurilor politice care răspund în plenul CJ Neamţ. Sunt indicatori care trebuie respectaţi la nivel de finanţe, apoi numărul de populaţie a fost luat în calcul şi, după aceea, în funcţie de suma rămasă, ne-am consultat cu fiecare formaţiune politică şi am ajuns la un numitor comun, de aceea a fost atât de simplu şi au trecut acele proiecte de hotărâre cu atâta uşurinţă”, a afirmat Emilia Arcan, vicepreşedintele CJ Neamţ.

Din nou, aceeași mențiune: binecuvântarea politică. Bun, am înțeles că o parte din bani s-au dat pe criterii obiective. Dar nu putea face la fel cu toți banii? De ce unele sume au rămas la cheremul trocului politic? De ce nu s-a spus dinainte care sunt criteriile, astfel încât să nu existe dubii cu privire la modul în care acești reprezentanți luptă pentru interesul nostru? Poate că de data aceasta au acționat corect am putea spune, altfel nu ar fi fost toată lumea mulțumită. Dar noi, nemțenii, avem experiența nefericită a perioadei Pinalty, când toată lumea era mulțumită, opoziția era de formă, iar această situație nu a fost deloc în folosul nostru, al cetățenilor. Ei par să fi uitat. Noi, însă, nu am făcut-o.

sursa photo: www.123rf.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.