Dreptate e când ne convine nouă

Săptămâna aceasta, primarul a anunțat că va contesta în instanță modul în care s-au împărțit banii din cotele defalcate din TVA. Este o acțiune în premieră, nu știu dacă s-a mai făcut ceva similar în țară.

Tot săptămâna aceasta, un domn de la Uniunea Creștin Democrată din România a recunoscut că l-a susținut pe primarul Leoreanu pentru ceea ce a făcut și că a susținut-o și pe Elena Udrea, fiindcă a adus bani la Roman. Omul a recunoscut că Udrea nu și-a vândut poșetele ca să aducă bani la Roman și că e posibil ca unele fonduri să fi fost repartizate la Roman datorită simpatiei politice, deși datoria ei, ca ministru, era să dea bani doar acolo unde trebuia, unde era nevoie și unde se justifica.

Punând cele două situații în oglindă, iese în evidență modul în care gândim, din păcate, mulți dintre noi. Nu ne convine când alții sunt favorizați și atunci clamăm dreptatea, corectitudinea, cinstea, morala. Când, însă, o anumită… nedreptate ne favorizează, găsim scuze și argumente ce vin în favoarea noastră, încercând să părem corecți. Genul acesta de atitudine este un mediu propice pentru corupție și, din păcate, lucrul acesta a fost dovedit. Cu toții știm că fiecare guvernare a dat bani mai mulți primarilor care prezentau carnetul de partid în culoarea potrivită. Toți știu acest lucru, dar sistemul s-a perpetuat fără nicio piedică. O acțiune ca cea a administrației locale de la Roman ar putea avea efect dacă mai mulți primari din țară ar proceda la fel. Dacă semnalul va fi unul comun, e posibil ca și cei de la Finanțe, dar și cei de la Consiliile Județene, care împart banii, să fie mai transparenți atunci când alocă fonduri către localități. Să nu mai conteze culoarea politică, ci factori obiectivi și, mai înainte de toate, să conteze cetățeanul.

sursa photo: www.upf.edu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.