De ce sunt importante două tururi pentru alegerea primarilor

Democrația înseamnă majoritate. Iar răspunsul de azi, de la Iași, al premierului Dacian Cioloș este unul îmbucurător. Chiar sper să se rezolve favorabil pentru noi, cetățenii, această chestiune a votului din două tururi. Asta nu înseamnă că sunt de partea PNL-iștilor. Tot ei au votat, în urmă cu câteva luni legea strâmbă; iar acum fac pe minorosițele, pentru un pic de capital politic. Însă așa primarul va avea legitimitate și va fi ales de majoritate, nu de o minoritate. Dacă legea rămâne în forma actuală, un candidat poate deveni primar și cu 30% din voturile celor prezenți sau chiar cu mai puțin de atât, atât timp cât are cel puțin cu un vot în plus față de următorul. Și, dacă luăm în calcul procentul de participare la vot, care-i cam de 50-60%, rezultă că minoritatea este cea care decide în cazul votului exprimat într-un singur tur.

La nivelul județului Neamț, 29 de primari, inclusiv cel al municipiului reședință de județ, au fost aleși în 2012 cu mai puțin de 50% din voturile valabil exprimate. Adică, la modul real, au fost aleși primari cei votați de o minoritate formată din 25-30% din cetățenii cu drept de vot dintr-o localitate, fiindcă prezența la vot în județ a fost sub 55%.

Mai exact, ce au făcut politicienii? S-au folosit de lipsa de implicare a noastră (cu excepția notalibă a unor ONG-uri), de statul acasă în ziua votării, ca de o armă pe care au îndreptat-o împortiva noastră. Din punct de vedere tactic, mișcarea a fost una inteligentă și corectă. Ceea ce nu este corect în toată această chestiune este că politicienii trebuie să fie în slujba cetățenilor, nu împotriva lor. În loc ca reprezentanții politici ai societății să caute modalități de stimulare a participării la vot, să încurajeze democrația, ei au găsit o metodă de a ajunge la putere ușor. Parlamentarii și șefii de partide sunt conștienți de valoarea electorală a primarilor și tocmai de aceea au căutat o variantă pentru ca ei să poată fi aleși mai ușor de cei înregimentați politic. Participarea la vot strică ploile politicienilor, nu? Și-atunci, de ce să nu legifereze o modalitate convenabilă partidelor mari, bine organizate, așa cum sunt PSD și PNL?

Soluția pentru a schimba ceva este la noi. Indiferent dacă premierul reușește sau nu în demersul lui pentru schimbarea legii, a sta acasă nu este o opțiune. Dacă se modifică legea, nu vă culcați pe o ureche. Ieșiți la vot în număr mare, fiindcă atunci cel ales va fi expresia majorității. Dacă nu se schimbă legea, aveți un motiv în plus să ieșiți la vot, fiindcă nu va mai fi o a doua șansă. Și votați în cunoștință de cauză. Dar despre informare și promisiuni electorale, într-o postare viitoare.

 

1 Comentariu
 1. Bogdan Sava spune

  Analiza succinta de aici a satisfactiei decidentilor legislatiei electorale privitoare la distributia puterii in cadrul votarilor o impartasesc in cea mai mare parte.
  Totusi remediul ce il propui, prezenta masiva, poate sa cuprinda deficiente logice:
  1. daca e prezenta mare atunci decidentii pot sa zica: cetatenii se descurca pe un singur tur. ”Se prezinta asa multi incat argumentul nereprezentativitatii e slab.”
  2. daca selectarea candidatilor este apasata de puterea si corelativele puterii dinspre politicieni(i) locali atunci votarea a orice optiune fara o alegere valorizanta a numelor (adica sa fie calitati ale candidatilor preferate) ; atunci tarele nu sunt tratate la radacina ci cu pastila la simptom (prezenta mare pe optiuni putin utile)
  3. ca politolog cunosti ca este o implicare a unor actori intr-un joc pe reguli scrise de un anumit actor (anumiti actori) ceea ce poate ulterior poate fi pretinsa ca legitimatate.
  Repet si eu ca o convenire parlamentara PSD-PNL pe sistemul cu un tur trebuie mereu amintita alegatorilor pentru a fi critici la adresa nesinceritatii partidului ce parca s-a desteptat.
  Literatura de specialitate indica si sisteme cu un singur tur in care pot fi departajati candidatii de top. Nu trebuie sa intindem patul lui Procust aici, deoarece si un singur tur are variante pentru departajare in lipsa majoritatii absolute, de ex. VUT.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.