Corupția e în noi și ne ucide pe rând

Corupția nu înseamnă doar Ponta și Oprea. Sunt exponenți de vază ai acestui flagel, dar corupția nu a pornit de la ei și nu se sfârșește odată cu demisia lor. Exemple de copruți avem în toate partidele, așa cum oameni de bună-credință se vor regăsi în aceste formațiuni. Însă corpuția ne-a cuprins pe noi toți, de la bază la vârf. Și pentru a scăpa de corupție, va fi nevoie, tot de  de la bază la vârf, de schimbare. În iunie povesteam despre cum m-am rugat pentru o ambulanță la 112, să vină la un om căzut în  stradă. În luna august, scriam despre cum te aduce ambulanța la spital, în urma unui accident și cum, dacă nu stai cu orele în picioare, există ”șansa” ca medicul să rateze răni importante. Dacă vom fi mai mulți care ne vom asuma experiențele și punctele de vedere, dacă vom conștientiza că trebuie să provocăm comportamentul corect al unor oameni, dacă vom pune mai presus corectitudinea decât rezolvarea facilă a problemei personale, atunci vom scăpa de corupția din sistem. Actele de mică corupție nu ajung la primar și, de mult ori, nu ajung nici măcar la viceprimar, deci nu are rost să vorbim de funcții mai înalte. 

De câte ori ați auzit că ”dau o atenție funcționarului x” pentru a primi o autorizație, deși nu sunt cu toate în regulă, pentru a nu sta la rând, pentru a mă pune pe o listă în fața altora, pentru a scăpa de o amendă?

Aceasta este corupția care ne oferă asemenea politicieni și corupția pe care noi, cu toții,  o tolerăm. Și tot de la noi va veni schimbarea. Atunci când vom înțelege că trebuie să stăm la rând, că sunt alții care pot beneficia de facilități înaintea noastră pe bună dreptate, că merităm să plătim amenda, atunci ne vom putea considera vindecați de corupție. 

Este foarte greu să ne modificăm obiceiurile, mai ales când schimbarea nu ne aduce confort imediat. Dar există, din păcate, cel mai puternic argument pentru schimbare, un argument care s-a soldat cu moartea a zeci de tineri: #coruptiaucide. Și ne ucide, pe rând, pe fiecare în parte. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.