Aventuri în Hexagon (7): Ce poți vedea într-o zi în Amsterdam

Avantajul de a fi „chiar în Europa”, după cum spunea o colegă, este că poți ajunge repede oriunde. Sâmbătă am făcut prima ieșire din Lille exclusiv de plăcere, fără alt scop decât de relaxare. Destinația: Amsterdam. În trei ore și jumătate (cu aproximație) de mers cu autocarul am fost în capitala Olandei, iar orașul este seducător cum sunt, probabil, și domnițele din Red Light District. Plecasem pregătită cu o hartă și câteva puncte de atracție notate ca „must see”. Evident, imediat mi-am dat seama că lista era complet inutilă: acel oraș merită văzut de la A la Z.

Nici nu știu cu ce să încep, fiindcă totul a fost în viteză, am avut la dispoziție doar 9 ore și jumătate. Și, pentru că suntem fete, eu și Diana am început vizita într-o piață de stradă 🙂 Apoi, tot pentru că suntem fete, am ales prost momentul în care să ne plimbăm în Red Light District: înainte de amiază. Nu am văzut mare lucru, evident, dar nu cred că a fost așa o mare pierdere. Ne-am îndreptat apoi către cele nouă străzi de shopping, dar și către alte locuri cunoscute în oraș, cum ar fi piața Spui, semnul Iamsterdam, Vondelpark, piața Albert Cuyp (o piață cu produse de toate felurile pentru localnici), Floating Flowers Market (care avea la vânzare mai mulți bulbi și flori de ceramică decât flori naturale). Nu puteam rata ocazia de a merge cu feribotul (este gratis și face legătura între centrul vechi al orașului și partea de nord a acestuia) și de a cumpăra souveniruri. Nu din acelea la care v-ați putea gândi 🙂

O fază simpatică: vorbesc la telefon cu soțul meu în timp ce mă plimbam prin Vondelpark. Printre altele, îi spun că mă doare capul de la mirosul de iarbă din oraș. La care el, mirat, întreabă cum e posibil. Și i-am răspuns că nu e vorba de iarba care crește în parc, ci de cealaltă iarbă :)) :))

Da, m-a durat capul de la miros (cei care mă cunosc știu că nu fumez activ), mai ales că am mers prin zonele turistice, acolo unde sunt cele mai multe magazine cu cannabis în toate formele. Dar, cu mâncare, apă și gumă de mestecat, trece 🙂

Tot în parcul Vondel ne-am luat o înghețată și am avut și prima experiență neplăcută: domnul care vindea înghețată a fost foarte drăguț cu clienții dinainte, care erau olandezi, dar i-a căzut zâmbetul pe jos când i-am vorbit în engleză și s-a purtat extrem de ciudat. Am observat că a facut asta și altor turiști, deci omului nu-i place că alții vin și cheltuie bani în orașul lui. Ceea ce e un pic ciudat.

Ce nu am văzut și aș fi vrut: muzee. Sunt foarte multe, de toate felurile. De la muzeul Van Gogh la Body Worlds, Madame Tussaud sau muzeul sexului ori EYE Film Institute. Dar riscam să mă „pierd” ore întregi într-un muzeu și să nu apuc să văd orașul. Așa că de data aceasta l-am „cartografiat” – am mers doar la pas – și data viitoare voi vizita muzee. În mod sigur e un oraș în care trebuie revenit.

Și acum: multe fotografii, fiindcă am primit reclamații că nu postez suficiente 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.