Aventuri în Hexagon (4): Cum am învățat să fac unt și gofre

Nu știu dacă acasă – în Roman, în județ sau oriunde în țară – s-au marcat cumva Zilele Europene ale Patrimoniului (pe 15 și 16 septembrie). Aici, în Lille, ca de altfel în toată Franța, au fost porți deschise la numeroase instituții publice și evenimente în zeci de locuri. Nu puteam rata oportunitatea de a vedea și a experimenta cât mai multe, astfel că am luat-o la pas. În cele două zile am bătut recordul la numărul de pași făcuți în 24 de ore 🙂

Un pliant și o hartă au fost suficiente pentru a găsi câteva destinați surprinzător de interesante. Sâmbătă am vizitat biserica Saint Sébastien, Villa Gabrielle, Musée du Terroir, Parc du Héron și Musee des Moulins.

La biserică am stat doar câteva minute, lăcașul era pregătit pentru o nuntă. Villa Gabrielle este „centre communal d’action sociale”, adică un centru local de acțiune socială. Clădirea, construită în secolul al XVII-lea și donată de niște localnici unor călugărițe (în aminitrea fiicei lor Gabrielle – de unde și numele casei), a fost o perioadă spital. Acum este monument istoric, aparține de municipalitate, iar grădina din curtea interioară a fost păstrată de pe vremea când locul era îngrijit de măicuțe. În interior era o expoziție foto cu ultimele cinci decenii ale orașului Villeneuve d’Ascq (suburbie a Lille). În grădina interioară m-am simțit ca în grădina bunicii, fiindcă era de la zmeură (foarte bună, yamiii) până la leuștean și varză.

Musée du Terroir este un fel de Muzeul Satului de la noi. Este mult mai mic, a fost amenajat într-o veche fermă, dar cuprinde peste 5.000 de obiecte din viața demult a francezilor din mediul rural. Fiecare cameră are o tematică anume, iar vizita poate dura mai bine de două ore dacă nu te grăbești și vrei să privești cu atenție la trecutul unei alte culturi. Pentru că erau Zilele Europene ale Patrimoniului, personaul muzeului pregătise și ateliere pentru vizitatori, indiferent de vârstă. Unul din ateliere consta în a face unt. Și nu puteam rata o asemenea ocazie: într-un borcan am primit un pic de lapte integral. A trebuit să-l agit timp de 10 – 12 minute, iar unutul s-a ales singur. După aceasta, am strecurat laptele rămas și untul făcut de mine mi-a fost dat acasă, într-un recipient, împreună cu o foaie de hârtie pe care era scris ce trebuia să mai fac înainte de a-l mânca. Am făcut un unt absolut delicios, pentru șase felii de pâine 🙂

După ce am vizitat din exponate (multe obiecte de acum 50 – 100, poate chiar 200 de ani), am mers la un alt atelier. Acolo am făcut o gofră, pe care am umplut-o cu cremă de unt și zahăr brun. Evident, am plecat de acolo cu gofra și cu rețeta pentru a face și acasă 🙂 În curtea muzeului, doi cai stăteau la potcovit, iar alți vizitatori se inițiau în tainele sculpturii. Noi am plecat spre o altă destinație, care ne-a schimbat complet programul zilei.

Aveam în plan să vizităm Chateau de Flers, dar am ales drumul cel mai complicat posibil. Am întrebat, am pornit Google Maps, nimic nu a funcționat. Așa că am abandonat ideea și am făcut o plimbare prin frumosul Parc du Héron (în traducere, Parcul Stârcului).  Sunt peste 100 de hectare de spațiu verde și apă; tot în acest parc se află și Pădurea Îngerilor, o pădurice născută datorită acțiunii unei asociații, puieții fiind plantați în aminitrea copiilor plecați dintre noi.

La cinci minute de Parc du Héron am dat, din greșeală, și peste Musée des Moulins. Este de înțeles de ce au o tradiție în mori de vânt francezii din această zonă: aici vântul bate adesea foarte tare. Gazde ne-au fost doi bătrânei care sigur sunt la vârsta pensiei. Am stat puțin, era aproape de ora închiderii, dar am avut timp și pentru câteva explicații tehnice. Și, evident, pentru câteva fotografii 🙂

Prima zi de vizitat muzee și locuri deschise special pentru  Zilele Europene ale Patrimonului s-a încheiat cu mai bine de 15 kilometri parcuși pe jos. Și cu bucuria de a mânca gem de caise cu unt făcut de mâna mea 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.