Anti-educație plătită cu bani grei

Bine ne regăsim în 2016! Am vrut să încep a scrie pe blog de săptămâna trecută, dar știu că fiecare dintre noi și-ar mai fi dorit o săptămână de vacanță, pentru a ne reveni după sărbători. Cel puțin așa am simțit eu. Chiar la finalul săptămânii trecute a fost ”un moment de tristă amintire”, după cum l-am numit în familie: acel moment când doi adulți se certau ca niște copii pe ultima bucățică de turtă cu nucă 🙂

În fiecare familie există un desert sau fel de mâncare preferat, un ”must” la masa de sărbătoare. Și pe care îl apreciem după cât de gustos este, nu după calorii sau diete. Și în fiecare familie există persoane care au probleme dacă exagerează la masă, de aceea bunicile și mamele noastre ne spun adesea să fim cumpătați la mâncare. De ceva timp, pe toate canalele rulează o stupizenie de reclamă, la un medicament care asigură o digestie mai lină celor nesătui. Cel puțin așa reiese din clip, deși cunosc persoane care iau Cole*** din cauza unei disfuncții, nu pentru că uită măsura. Acesta este primul aspect pe care l-am sesizat și despre care cred că jignește consumatorii. Dacă nu știți reclama (deși e dificil de ignorat), există o tanti care pune tot felul de bunătăți pe o farfurie, uitându-se cu nesaț la o masă plină cu de toate. În timpul acesta, conștiința o ceartă pentru exesul culinar. totul se termină atunci când persoana pofticioasă pune, triumfător, o cutie de Cole*** pe masă.

Ei bine, conform reclamei, medicamentul ține loc de judecată. Adică tu poți să mănânci orice și oricât fiindcă nu vei avea probleme dacă iei o pastilă. Un alt aspect ține de educație. Nu a adulților, aceea e mai greu de realizat. Dar ce învață un copil perfect sănătos, care nu are probleme de sănătate și de greutate? Că e perfect normal să mănânci fără oprire, fiindcă există pastilele-minune, care țin loc de viață echilibrată și de auto stăpânire. Ca să nu mai punem la socoteală că acest medicament tratează un efect, ori știm cu toții că important este a se lucra la cauza unei situații nedorite.

Acum, gândiți-vă că această reclamă este făcută de o agenție de publicitate, nu e filmată de amatori. Și a fost aprobată de reprezentanții companiei care vând medicamentul. Și, la naiba, a fost acceptată și de CNA, că oricum, acest organism nu prea știu exact ce face, dar clar nu pune ordine în audio-vizual. În toate aceste trei entități vorbim de echipe, adică de mai mulți oameni, nu doar de un cap mai puțin limpede. Membrii unei agenții, reprezentanții unei companii și cei ai unei instituții de stat au considerat, pe bani grei, că noi merităm să fim jigniți cu această reclamă, iar copiii noștri să fie prostiți prin media. Cine îi poate opri? Posibil legea care interzice reclama la medicamente pe tv, dacă la reanalizarea cerută de președintele  Iohannis se va da tot vot favorabil. Și cazul expus nu e singurul. Om fi noi consumatori și consumatoriști, dar încă nu ne-am prostit de tot.

sursa photo: forbes.ro

1 Comentariu
  1. Bogdan Sava spune

    Presupun ca acel medicament se adreseaza unei disfunctii din organism. Cauza disfunctiei cade in raspunderea omului care detine organismul. Sa nu aplicam dublu standard: daca fumatul este permis si permisibil atunci mancatul in cantitati potrivit judecatii ar trebui permis si permisibil. Si tratabil, reclama zice un mod. Asta e si rationamentul grosso modo, cred, dupa care se ghideaza, corect, organismele de stat. De altfel, statul atrage atentia asupra unor excese cu unele substante din alimentatie, adica ia o masura facila. Alea de anvergura sunt costisitoare din perspectiva analizei politicilor publice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.